Google ellenőrzések, avagy a felhasználói élmény

Szerző: Léránt Gergely
Január 07, 2018

Ismerősen csengenek azok a kifejezések, hogy visszafordulási idő (dwell time), visszafordulási arány (bounce rate), vagy esetleg átkattintási arány? Ha már rendelkezel saját honlappal, a válaszod biztos, hogy igen.

A Google a barátunk… Van viszont, amikor keresésünkre egyáltalán nem a megfelelő választ kapjuk. 2011-ben újítottak, bár nem túl nagy sikerrel. A lényege az lett volna, hogy a felhasználó, ha rákeresett valamire és az egyik találattal nem volt megelégedve, akkor ezt jelezhette szinte azonnal. Ezáltal szűrte volna a Google a rossz minőségű tartalmakat.

Lássuk viszont, mik is az imént említett kifejezések!

Visszafordulási idő: Az az idő, amennyit a felhasználó egy weboldalon eltölt, mielőtt visszatérne a találati listára. Ha több fogyasztó, egy azonos honlap látogatása során hamar visszalép a kereséshez, az már egy negatív jel.

Ezt mi nem tudjuk így mérni, de van helyette más.

Visszafordulási arány: Nem áll messze az előbbitől. Ez az arány megmutatja, hogy a felhasználó mennyi idő után tér vissza a kereséshez. Így, bár nem pontosan, de felmérhetjük a látogatók elégedettségét.

Mutatunk egy felmérést a Wordstream által, amin jól látható, hogyan alakul a visszafordulási arány a találati listán.

visszafordulasi-arany

Az alacsony visszafordulási aránnyal rendelkezők vannak az első 4 helyen, majd ahogy romlik ez az arány, úgy emelkedik a helyezések száma is.

Van itt nekünk egy Google Analytics is, ami szintén az elégedettséget méri. Az előző ábrát követve, ha nem lenne mindenki számára érthető, jöjjön még egy felmérés.

tartozkodasi-ido

Tisztán leolvasható, hogy minél több az oldalon eltöltött idő, annál jobb helyezések születnek.

Utolsó körben ejtsünk néhány szót az átkattintási arányról. A Google azt ellenőrzi vele, hogy egy keresés alatt hány felhasználó klikkel rá a te weboldaladra. Fontos megjegyezni, hogy ha a sok kattintás ellenére nagy a visszafordulási arány, akkor az semmiképpen sem jelent jót.

Ennyit röviden a Google mérési módszereiről.

Nézd a felhasználók szemével a honlapodat, és add meg nekik az igazi élményt!

Ha tetszik, kérjük oszd meg

Kezdjük el a közös munkát, kérje díjmentes ajánlatunkat

Ajánlatkérés »