Jelenleg miért az elhelyezkedés a legfontosabb tényező a digitális marketingben?

Szerző: Farkas Tamás
Március 18, 2018

Az elhelyezkedés meghatározása nagyon nagy segítséget nyújt a közönség feltérképezéséhez. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Az XAD marketing platform kifejlesztett egy új helybetekintő eszközt, amely betekintést enged a “gyalogosviselkedésbe” a fizikai életben. Az eszköz a „MarketPlace” elnevezést kapta.

digitalis-marketing

A Pinterest, a Google és a Facebook bejelentette, hogy új vagy kibővített kezdeményezést szeretnének, amely összeköti a digitális marketinget az offline fogyasztói magatartással. Xad és a Placed mellett rengeteg olyan cég van, akik hasonló tevékenységgel bírnak. Ilyen például: Foursquare, Ninthdecimal, Swirl, Ubermedia. Az emberek évek óta úgy asszociálnak a kis vállalkozásokra, hogy “niche” szegmensek vagy nehezen és nem túl jól jövedelmezők a piacon.

A nemzetközi hirdetőknek és márkáknak általában gondot okoz a lokalizáció, ezért így figyelmen kívül hagyják a legtöbb esetben.

15 évvel ezelőtt azt állították, hogy a helyi és helyfüggő marketing a fogyasztói magatartásról és offline vásárlás előtt a várálók eléréséről, befolyásolásáról szól. Sokszor ez fontosabb, mint az elektronikus kereskedelem. Már sokszor hallhattuk, hogy a az amerikai kereskedelmi eladások 92%-a fizikai úton történik. Dollármilliókat költenek offline szolgáltatásokra. (éttermek, egészségügy, autóipar).

Az internet ma már a legtöbb ilyen szolgáltatást érinti. Több féle módon: térképek, vélemények, utánanézünk termékeknek, szolgáltatásoknak. Az internet szó szerint többmillió dolláros hatással van az offline vásárlásokra. A Google, a Facebook és még sokan mások túl mennek „az egyszerű látogatásokon”  és követik a hirdetések megtekintése által szerzett tényleges vásárlások hatását. Azzal, hogy betekintést nyerünk az offline fogyasztási magatartásba, következtetéseket tudunk levonni:

 

  • A kampányokat offline akciók alapján kell optimalizálni
  • A médiatervezés még hatékonyabbá tétele, azzal, hogy pontosan rávilágítunk, arra a csatornára (digitális és hagyományos), amivel ténylegesen dolgozunk.(vs. kattintások/megjelenések)
  • Az offline adatokat felhasználhatjuk kampányaink hatékonyságának növelésére
  • A helyezkedés analitikája betekintést enged a versenyképességbe és működésbe.

 

Az egyik jelentős kikötés a helymeghatározó adatok pontossága lehet, ami néha ingadozó. Egyes eszközök, hálózatok pontosabbak lehetnek, mint a többiek.

A kihívás az az, hogy az emberek még mindig „résként” tekintenek a helyzetre és elhelyezkedésre. A marketingesek nem látják és mérni sem tudják, hogy az internet által vezérelt értékesítések többsége offline történik-e. Ez a mobileszközöknek és a valós fogyasztói magatartás átláthatóságának köszönhető.

Ha tetszik, kérjük oszd meg

Kezdjük el a közös munkát, kérje díjmentes ajánlatunkat

Ajánlatkérés »