Ki a célcsoport?

Szerző: Tóth Andrea
Június 21, 2018

A marketing stratégia egyik legfontosabb alapköve a célpiac meghatározása. PONTOS meghatározása!

Tulajdonképpen mindegy, hogy mi a céged területe, nagy valószínűséggel sok versenytársad lesz, hiszen manapság szinte nincs olyan tevékenységi kör, amire ne építettek volna már vállalkozást. 

celcsoport

Ha leszűkíted a célközönségedet egy specifikus demográfiai csoportra vagy a piac egy szeletére, megadod a lehetőséget a potenciális vásárlóidnak arra, hogy észrevegyenek a konkurencia mellett. Nem szabad attól tartani, hogy a célcsoport kiválasztásával kizársz esetleg bizonyos fajta vásárlókat a marketing aktivitásból, vagy, hogy túl kicsi csoportot céloztál meg. Ugyanis, a biztos útja az üzleti kudarcnak, ha megpróbálunk mindenkit kiszolgálni – aki mindenkinek tetszeni akar, az a végén senkinek sem fog. Ha nem tudod, kit szeretnél megszólítani, akkor aztán senkit nem fogsz a végén.

De hogyan határozd meg, melyik az ideális célcsoport?

Először is a cég nevének kiválasztása nagyon fontos a célpiac leszűkítésénél. Ugyanis előnyös, ha a cég becses neve utal arra, hogy mit kínálsz te a célcsoportodnak.

Gondold át alaposan, hogy az általad kínált szolgáltatást, terméket, kinek ajánlanád a leginkább. Az, hogy a nőknek, vagy a férfiaknak, az túl tág célcsoport, ennél mindenképpen mélyrehatóbban szükséges céloznod.

Rangsorold a vevőidet. Vagyis, azokkal a vásárlókkal foglalkozz jobban, akik nagyobb üzletet jelentenek, hoznak majd.

Vizsgáld meg, hogy vajon mi lehet annak az oka, hogy ez a vásárlói kör elégedettebb a többinél.

Találd meg azt a kis piaci rést, ahol már az elején is lehet befolyásod, ezután természetesen nézelődhetsz majd növekvő piacok után is. Ha lehet, olyanok után, amiket még esetleg nem szállták meg más vállalkozások.

Ha már megvan a célcsoport

Érdemes kihasználni az online marketing adta (hirdetési) lehetőségeket, például a közösségi média (Facebook, Twitter, Instagram, stb.) oldalain keresztül. Így még pontosabban meg tudod határozni, mi az, amit a piacod keres.

Hogy minél gyorsabban elérd a potenciális vevőket, valószínűleg meg kell majd változtatni a reklámozási módszereidet is. Mondjuk, ha kiemeled, hogy mitől vagy te jobb, mint a konkurencia, mitől vagy egyedibb, az csak a javadra válhat.

 

Eldöntötted már, melyik az a célpiac, ahol ki szeretnéd elégíteni az igényeket?

Ha tetszik, kérjük oszd meg

Kezdjük el a közös munkát, kérje díjmentes ajánlatunkat

Ajánlatkérés »