Online marketing kisokos

Szerző: Farkas Tamás
Június 03, 2018

Az online marketing területén számtalan kifejezéssel és fogalommal találkozhatunk. Ahhoz, hogy el tudjunk igazodni ebben a hatalmas és szerteágazó tudományban nem árt tisztázni néhány fogalmat.

onlinemarketingkisokos

A sokat emlegetett A/B teszt: A teszt segítségével kísérletet készíthetünk arról, hogy egy oldal melyik változata teljesít jobban, melyikre reagálnak a felhasználók pozitívabban.

Adwords: Az Adwords a Google online hirdetési rendszere. Adwords hirdetések segítségével a Google keresési oldalán jelenhetünk meg jobb helyezéssel.

Algoritmus, algoritmusfrissítés: Az internetes keresők azon programja, amelynek segítségével osztályozzák és rangsorolják a webes tartalmakat. Az algoritmusok rendszeres frissítésére szükség van, hiszen az internet is folyamatosan változik.

AV: A hirdetések megjelenési száma

Banner: Olyan mozgóképes hirdetés, amivel általában weboldalak fejlécén, oldalsávjában vagy cikkek bejegyzései között találkozhatsz.

Blog: Internetes napló. Az egyik legfontosabb online marketing eszköz a tartalommarketing építésében és a céged népszerűsítésében játszik szerepet.

Bounce rate: A „lepattanások” aránya. Azt mutatja meg, hogy a látogató azonnal bezárja a landing page-t mielőtt bármelyik aloldalra ellátogatott volna. A keresők számára ez azt jelenti, hogy az oldalad nem releváns. Minél alacsonyabb ez a mutató, annál jobb az oldalad minősége.

CTA: Call-to-Action, Cselekvésre való felszólítás. Így szólítod fel a látogatókat arra, amit el szeretnél velük végeztetni. Pl.: Kérjen árajánlatot! Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Célcsoport: Azok az ügyfelek, akiknek a kampányodat szánod és akiket a segítségével el szeretnél érni.

CMS: Content Management System, Tartalomkezelő rendszer. Az a rendszer, amiben a weblapodat kezeled. Létezik egyedi, illetve nyílt forráskódú CMS. Nyílt forráskódú CMS például a WordPress, a Drupal vagy a Joomla.

Content: Tartalom

Copywriting: A marketingszövegírást nevezik így. Ebből következik, hogy a copy maga a marketingszöveg, a copíóywriter pedig a szöveg írója.

CPA: Cost Per Action, az a mutató, ami a hirdetéseid konverziók utáni költségeit mutatja meg. De jelenthet olyan hirdetési formát, ahol a konverziók után kell a hirdetések megjelenésért fizetned.

CPC: Cost Per Click, A hirdetésekre való kattintás költsége.

CRM: Customer Relationship Management, Ügyfélkapcsolat kezelés.

CT: A kattintások száma.

CTR: Click Through Rate, a hirdetésre kattintások aránya. Amit az az átkattintások számát elosztva a megjelenések számával kapsz meg.

CRO: Konverzióoptimalizálás. Tesztek alapján úgy optimalizálod a tényezőket, hogy javítsd a konverziós arányt.

Direkt Marketing: Olyan névre szóló ajánlat, amit konkrétan a célcsoportod tagjainak kínálsz. Például hírlevél, e-mail vagy közvetlen értékesítés.

Display hirdetés: Olyan hirdetés, ami kép vagy videó formában jelenik meg.

DM: Direct Mail. Olyan reklámlevél, amely direkt módon éri el az ügyfeleidet. Névre szól.

Forgalom: A látogatókat jelenti, akik az oldaladra érkeznek.

Headline: Főcím. Internetes tartalmaid címe, melynek a figyelemfelkeltés a célja.

Keresőoptimalizáció: SEO. A kersőmotorok keresési találati listájának rangsorolásánál a weboldalunk lehető legjobb helyezésének elérése kulcsszavak segítségével.

Konverzió: Az általunk meghatározott célok teljesülése. Például ha a kitűzött célod a terméked megvásárlása, akkor ha a látogatód a hirdetésedre kattint és utána megvásárolja a termékedet konverzió történt.

Kulcsszó: Keyword. Az a kifejezés, amelyre rangsorolni szeretnél a keresőoptimalizálás során.

Landing Page: érkezési oldal. Az az oldal a weboldaladon, ahova a látogatód érkezik miután rákattintott a hirdetésedre.

Lead: Érdeklődő, olyan látogató, aki jelét adja érdeklődésének a terméked vagy szolgáltatásod iránt. Például megadja az elérhetőségeit a hírleveledhez.

Link: A webes szövegekben az az elem, amelyre rákattintva egy másik webes tartalomra mutat.

Organikus: A weboldalad előrébb jutása a találati listán természetes úton, Adwords hirdetések nélkül.

Pop-up: Felugró ablak. Miközben a látogató böngészik a weboldaladon előugrik egy ablak az aktuális ajánlatokról vagy arra kéri a látogatót, hogy iratkozzon fel a hírlevélre.

PPC: Pay Per Click. Amikor a hirdetésekre az átkattintások után fizetsz.

ROI: Return On Investment, magyarul megtérülés.

Reszponzív webdesigne: A reszponzív webdesigne-nal ellátott weboldalak rugalmas megjelenést biztosítanak számítógépen, laptopon, táblagépen és mobiltelefonon egyaránt.

Tartalommarketing: A Google irányelvek változása végett egyre nagyobb a hangsúly a releváns tartalmon. A rangsorolásnál figyelembe veszi, hogy mennyire igényes és minőségi a weboldalad tartalma.

Webanalitika: Az a tevékenység, amellyel a weboldalad sikerességét tudod meghatározni. Ilyen program például a Google Analytics.

 

Reméljük hasznos lesz számodra ez a kis online marketing szótár és segít eligazodni a továbbiakban. Ha van olyan kifejezés, amit még szívesen látnál itt, akkor írd meg nekünk.

Ha tetszik, kérjük oszd meg

Kezdjük el a közös munkát, kérje díjmentes ajánlatunkat

Ajánlatkérés »